Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Verslag van hb020’s #HBavond 28 oktober

Aarzelende ouders, wat nieuwsgierige pubers, diverse oude bekenden, een paar betrokken grootouders, meerdere bevlogen docenten, enthousiaste studenten, “cracks” uit de wereld van begeleiding van hoogbegaafden…

Dinsdagmiddag 28 oktober 2014 liepen er in de aula van het Calandlyceum heel verschillende mensen rond. De #HBavond van hb020 startte dit keer al om 16:00 uur. Het aanbod bestond uit zeven workshops in twee rondes en tussendoor een kleine informatiemarkt. Aanwezig waren Pharos, DeDNKRS, Beta éducation group, Centre Cho, School aan ZetSLO en OCO, dat zelf ook nog een discussiepagina op hun website heeft gemaakt: “Hoogbegaafden in het voortgezet onderwijs, wat werkt, wat kan beter?”

Uiteraard waren ook de scholen aanwezig waarmee hb020 prettig contact heeft en die zich al eerder hebben ingezet voor onze kinderen: Hyperion Lyceum, Vossius Gymnasium, Fons Vitae Lyceum en natuurlijk het Calandlyceum.

Bedankt dat jullie dit organiseren. Volgend keer ga ik ook die andere workshop volgen! [ouder van een kind dat voltijds onderwijs voor hoogbegaafden volgt]

Ruim 80 mensen bezochten de #HBavond, maar dankzij de mooie grote ruimte voelde het niet druk. Veel ouders kwamen om zich te oriënteren op de overstap naar het voortgezet onderwijs. Niet alleen konden ouders spreken met docenten en leerlingen van de aanwezige scholen, ook konden ze voor hun vragen over de keuze die hun kind te wachten staat terecht bij de workshops De overgang naar het VO – Loslaten! van Buro Bloei en Hoe kies je een middelbare school voor je hoogbegaafde kind? van Charlotte Hoyng (Eureka Education).

Ik heb veel nieuwe dingen gehoord tijdens de workshop en we gaan ook een keer naar de spelletjesmiddag van hb020 om te kijken hoe dat is! [ouder van hoogbegaafd kind in groep 7]

Het was mooi om te zien dat ook leerkrachten van groep 8 erg geïnteresseerd waren in het aanbod. Voor hen was het zinvol omdat ze zelf aan ouders van hun leerlingen ook advies geven over schoolkeuze. Zo zou het kunnen dat u, zelfs als u er niet was, indirect toch iets zal merken van deze #HBavond!

De workshops Mindset van DeDNKRS en Leren Leren van De Begaafden Wijzer trokken veel en divers publiek: ouders, leerkrachten, studenten… In feite was het voor elke bezoeker interessant om te volgen. Boeiende gesprekken, herkenning, emotie… het riep heel wat op bij de deelnemers. Maar ook boden alle workshops praktische handvatten.

Docenten die ’s middags aanwezig waren, zaten vrijwel allemaal bij de workshop Op welke manier werk je met hoogbegaafde leerlingen in je klas? van Suzanne Sjoers en deden hun voordeel met de schat aan ervaring die zij heeft. De deelnemers waardeerden de praktisch toepasbare tips en ook het uitwisselen van ervaringen met collega’s enorm.

Heel interessant! We willen meer weten over hoogbegaafdheid en hoe we vorm kunnen geven aan passend onderwijs voor hoogbegaafden. [medewerker van Samenwerkingsverband van scholen voor Voortgezet Onderwijs in Amsterdam]

Tijdens de informatiemarkt sprak Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad, de aanwezigen toe. Hij gaf duidelijk aan dat D66 wil inzetten op een passend aanbod voor de leerlingen die extra uitdaging nodig hebben. D66 wil initiatieven hiervoor van scholen financieel ondersteunen. Heb je opmerkingen, vragen of ideeën op dit gebied? Ze zijn van harte welkom bij Jan Paternotte: je kunt het mailen naar j.paternotte@amsterdam.nl. De delegatie van D66 bleef nog enige tijd en sprak met leerlingen, ouders en docenten. Later vertrokken ze naar een ander onderwijs-event die avond in Amsterdam: de Nacht van de Leraar in de Balie.

Na afloop werd er door veel mensen goed gebruik gemaakt van de kans om iemand nog even een vraag voor te leggen, hun ervaringen te delen of informatie in te kijken. Het was een vruchtbare avond, waar we tevreden op terugkijken!

Hier nog een aantal tweets die de sfeer van de avond weergeven.

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe berichten van hb020, klik dan rechtsonder op “volg” en vul uw emailadres in. En volg ons op twitter: @hb020

More News