Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Mapping Space #2

Komende zaterdag transformeren wij de OBA Bijlmerplein tot dé plek om je te laten inspireren door kunst installaties, performances en workshops rond wetenschap, technologie, kunst, cultuur en hoogbegaafdheid.

Met o.a. de bekende astrofysicus Vincent Icke, zwaartekracht wetenschapper Jack van Loon, Lotte van Lith, HiQ, Het ABC, Praktijk Sherpa, Bright Kids, Mensa Fonds, Maarten Bel, Willem de Haan, Mr Adam, In Infinity Productions, Resolf en WiredToCreate.

Presentaties:

Ruimte voor asynchroniteit; de begaafde en diens ontwikkelings(ruimte) naast het ‘slim zijn’
Deze presentatie gaat in op de ruimte die de begaafde persoon nodig heeft naast zijn cognitieve ontwikkeling, voor zijn gehele zijnsbeeld, sensitief en intens belevend. Er wordt gesproken vanuit het kind, het ontwikkelingsperspectief, maar ook voor volwassenen is deze kenschets van toepassing.”

Wendy van Bohemen, neuropsycholoog kind & jeugd, verbonden aan HIQ Expertisecentrum Hoogbegaafdheid te Heemstede. www.hiq.nl
13.00 – 13.30 uur. Centrale hal.
14.45 – 15.15 uur. S. vd Vlugt zaal.

Reisbureau Einstein: Spannende presentatie over buitenaardse buren en de mogelijkheid van relativistisch ruimtereizen.
Prof. Vincent Icke, astrofysicus
https://uitgeverijprometheus.nl/auteurs/vincent-icke.html
13.35 – 14.05 uur. Centrale hal.
15.20 – 15.50 uur. S. vd Vlugt zaal.

Prikkelbaar mooi: intens veel ruimte innemen, intense ruimte geven:
Hoogbegaafdheid en intensiteit worden vaak in een zucht van levendige herkenning genoemd. Hoe ziet deze intensiteit eruit, om wat voor intensiteit gaat het zoal, welke uitingsvormen zijn er? En, minstens zo belangrijk: hoe kun je als ouder, docent of coach zorgzaam en creatief omgaan met deze intensiteit? Een workshop over de zogeheten overexcitabilities (uit de theorie van positieve desintegratie).
Lotte van Lith – Trainer, coach en spreker. www.alotofcomplexity.com
14.10 -14.40 uur. Centrale hal.

Welke ruimte heeft school voor onderwijsaanpassingen?
Tijdens deze kortdurende workshop gaan we met elkaar na welke onderwijsaanpassingen er mogelijk zijn voor school om tegemoet te komen aan de behoeften van de (hoog)begaafde leerlingen. Wat kun je van een school verwachten? Begrippen als compacten, verrijken, versnellen, plusgroepen, verrijkingsklassen en voltijds hoogbegaafdenonderwijs zullen de ruimte vullen, waardoor je geïnspireerd je missie weer kunt vervolgen. De workshop is zowel interessant voor ouders als leerkrachten en richt zich op het primair onderwijs.
Het ABC / Day a Week School, Onderwijsadviseurs Amsterdam – Dylan Hyman
www.hetabc.nl, www.dayaweekschool.nl
14.45 – 15.15 uur. Centrale hal.

De zwaarte der dingen
In deze dynamische presentatie staat fysiek gewicht i.e. zwaartekracht centraal. Welke invloed heeft deze kracht op ons leven? Dr. Ing. Jack van Loon, Zwaartekrachtwetenschapper
13.45 – 14.05 uur. S. vd Vlugt zaal.
15.20 – 15.50 uur. Centrale hal.

Creatieve workshops en performances:

Expeditie planeet aarde
Het is het jaar 2041: Lang geleden heeft een deel van de populatie de aarde verlaten en heeft zich succesvol op buitenaardse planeten gevestigd. De deelnemers aan deze workshop maken hun eigen ruimtepakken voordat ze op expeditie gaan naar de oude wereld. Het doel is om verslag uit te brengen van de huidige staat van de aarde. Tijdens de expeditie komen ze allerlei vervreemde dingen tegen; vreemde wezens, gebruiken en objecten.
Concept & vormgeving: Maarten Bel. Uitvoering: Willem de Haan. www.maartenbel.nl
Drie expeditierondes. Start 13:00 uur, 13.50 uur, 14.40 uur. Centrale hal.

In Space We Trust
In deze workshop gaan we pamfletten en campagneborden ontwerpen. Als inspiratie kijken we bijvoorbeeld naar de bekende illustrator Shepard Fairey die de iconische hope poster van Obama heeft gemaakt en de beroemde Obey poster. Wat kun jij voor poster, pamflet of campagnebord maken? Welk beelden en teksten gebruik jij om jouw boodschap te vertellen? Misschien wil je wel een campagnebord ontwerpen voor de intergalactische partij United Universe die campagne voert om het hoofd van de intergalactische adviesraad te worden. Of wil je misschien op een creatieve manier een poster maken wat ruimte voor jou in het bijzonder inhoud.Of wil je je vertrouwen in de bewoners van Mars uitspreken. In Space We Trust!
Concept en vormgeving WiredToCreate ism met Mr Adam en Wayne Horse
www.misteradamtype.com/teacher
Workshop open inloop. Centrale hal.

The Infinity Games – editie DANS & BEELD
Vormen in je eigen lijf ontdekken en zelf een choreografie maken aan de hand van de digitale interface. The Infinity Games is een cross-disciplinair visueel compositie spel. Het spel staat symbool voor de wereld als een dynamisch geheel, je kunt ons leven zien als een steeds veranderende compositie. Je gaat aan de slag met een digitale design omgeving, die op verschillende manieren gecombineerd wordt met opdrachten uit andere vakgebieden, zoals: dans, taal, wiskunde en astronomie. Genomineerd voor de Klokhuis wetenschapsprijs in 2017.
Concept: Marie van Vollenhoven. Uitvoering dans: Joan Westerveld
http://www.ininfinity.productions

Ontdek 3D-printen en ontwerpen met een 3D softwareprogramma
3D-printer demonstratie en zelf op de computer ontdekken hoe ontwerpen in 3D werkt. Ook kun je zien wat er tot nu toe voor mooie creaties gemaakt zijn in de maakplaats 021 in de OBA. Kom langs en word ook een maker! www.maakplaats021.nl. Open inloop. Centrale hal.

RESOLF – Rekenen met behulp van innerlijke ruimte
RESOLF is een educatief bordspel dat leerlingen op alle niveaus in het basis- en voortgezet onderwijs aanzet tot “spelenderwijs” automatiseren van reken- en wiskundige vaardigheden. Rolf Doets verzorgt een workshop, waarbij je de hele dag kunt aanschuiven om de rekenpuzzel op te lossen. Net als de ruimte, zijn de getallen oneindig; er komt geen einde aan de getallenlijn. Zelf tussen de getallen 1 en 2 zijn er oneindig veel getallen!. Het getal pi kent oneindig veel decimalen. Het is een mysterieus getal… maar niet te vangen in een ruimte. De pythagoreeërs (opgericht door Pythagoras) kenden magische eigenschappen toe aan de getallen: hun motto was “alles is getal”. Het rekenspel Resolf kent geen vaste oplossingsstrategie, zodoende appelleert dit aan je creativiteit en probleemoplossend vermogen. ‘Innerlijke’ ruimte is nodig, om dit op te roepen, zodat een andere ingeving misschien wel tot een oplossing leidt. www.resolf.nl Open inloop. Jeugdafdeling.

Verder:
Ontmoet diverse hb-professionals aan de infotafel. Doe mee aan het leuke strategische berghuttenbordspel Rifugio. Voor de allerkleinsten is er een knutsel- en speelhoek met constructief bouwmateriaal. Maak kennis met Stichting Hoogbegaafd en Stichting Bankhangen. Vincent Icke staat je ook na zijn presentatie graag te woord en je kunt ter plekke zijn boeken kopen en laten signeren. Je kunt voor slechts 2,50 euro (ipv 9,95 euro) kennis maken met de zomereditie van het tijdschrift Gifted van 248Media. Alle presentaties, workshops en activiteiten zijn gratis!

Mapping Space wordt mede mogelijk gemaakt door de OBA, Pharos, 248 Media, Moorenproductief.nl, Onyxrental en de Gemeente Amsterdam.

More News