Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Eerste #HBavond voor ouders, leraren en hb-professionals op donderdag 11 april

hb020 introduceert een nieuwe activiteit! Elk kwartaal organiseren we een #HBavond. De doelgroep van deze avonden bestaat uit ouders van hoogbegaafde kinderen, leraren en andere vertegenwoordigers van basis- en middelbare scholen, professionals die zich met hoogbegaafdheid bezighouden, politici en andere geïnteresseerden.

Wilt u zich direct aanmelden? Dat kan via het aanmeldingsformulier op bit.ly/HBavond11april.

Update 10 april: Er zijn ongeveer 90 aanmeldingen binnen, de inschrijving is inmiddels stopgezet.

Inmiddels zijn de spelletjesmiddagen die hb020 elke twee maanden organiseert een groot succes. De praktijk leert dat niet alleen de kinderen op deze middagen zich prima vermaken, maar dat ook hun ouders het erg waarderen om ter plekke met elkaar in contact te komen en ervaringen te delen. Toch zouden veel van de ouders graag op een rustig moment meer informatie willen krijgen. Ook leraren PO en docenten VO die in de regel niet aanwezig zijn tijdens de spelletjesmiddagen, zouden verder geholpen kunnen worden hoe ze om kunnen gaan met hoogbegaafde leerlingen.

Om op deze behoeften in te spelen, begint hb020 dit voorjaar met aparte bijeenkomsten voor ouders, leraren en andere professionals. In feite is het ook een vervolg op de thema-avond die hb020 op 3 juli 2012 samen met OCO en de gemeente Amsterdam organiseerde. Het was een geweldige avond met zo’n 250 aanwezigen, vol met inspirerende presentaties, een informatiemarkt van diverse adviesbureaus en andere organisaties die zich bezighouden met onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Wie erbij was, wilde meer. Wie er niet bij kon zijn, wist dat hij iets had gemist.

Het doel van hb020 is om zoveel mogelijk passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen in Amsterdam aangeboden te krijgen, zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs, en liefst in alle windstreken van de stad, zodat het voor alle kinderen toegankelijk wordt. Daarvoor zijn goede ideeën nodig en moeten mensen met elkaar in contact gebracht worden. Ons voornemen voor 2013 is om niet alleen activiteiten gericht op hoogbegaafde kinderen en hun ouders te organiseren, maar de draad ook weer op te pakken om diverse soorten professionals en ouders van hoogbegaafde kinderen bij elkaar te brengen. Misschien op een wat minder grote schaal dan op 3 juli 2012, maar dan wel frequenter.

Het idee is als volgt. Waar hb020 zich met de spelletjesmiddagen richt op kinderen en hun ouders, organiseert hb020pros (professionals) eens per kwartaal een #HBavond met lezingen en workshops die worden verzorgd door hb-specialisten. Na een korte opening door iemand van hb020pros stellen degenen die een activiteit verzorgen zich kort voor aan de aanwezigen. Vervolgens kiest iedereen waar hij aan gaat meedoen en verspreidt men zich over de beschikbare ruimtes. Ongeveer een uur later sluiten we de avond centraal af en is er vooral gelegenheid voor bijpraten, kennis en ideeën uitwisselen, plannen maken en samenwerking op gang brengen.

We hebben Annemieke van der Groen, directeur bij AMOS en verantwoordelijk voor hun voltijds onderwijs aan hoogbegaafden AMOSunIQ, bereid gevonden om de twee locaties waar ze dit onderwijs aanbieden (De Poseidon op IJburg en De Vlinderboom in Oud-West), beurtelings beschikbaar te stellen voor de activiteiten van hb020pros. Daar zijn wij erg dankbaar voor.

Update 8 maart 2013: omdat we nu al zo veel aanmeldingen binnen hebben en er nóg meer verwachten, hebben we het Hyperion Lyceum gevraagd of we de #HBavond in hun gebouw kunnen houden. We zijn erg blij dat het Hyperion Lyceum dit inderdaad mogelijk maakt.

We zullen op de #HBavond werken volgens het principe “waardebepaling achteraf”. Dat betekent dat hb020pros tijdens de afsluiting van de avond iedereen verzoekt dat te geven wat ze het waard vonden. De opbrengst is dan voor degenen die een bijdrage leverden aan de avond. Bijdragen voor spelmateriaal voor de spelletjesmiddagen van hb020 zijn natuurlijk ook welkom.

De #HBavond op donderdag 11 april 2013 zal plaatsvinden in het gebouw van het Hyperion Lyceum, Tolhuisweg 6, 1031 CL Amsterdam. Het Hyperion Lyceum is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken: vanaf Amsterdam CS met het pontje naar de overkant. In de nabijheid van de school is helaas beperkte gelegenheid om te parkeren.

Het programma zal er als volgt uitzien:

  • 19:00-19:30 inloop, aanwezigen kunnen alvast wat informeel contact maken
  • 19:30-19:45 openingswoord door hb020pros (oa toelichting waardebepaling achteraf)
  • 19:45-20:45 parallel workshops
  • 20:45-21:15 plenaire nabespreking van workshops (oa inventariseren van concrete vervolgacties en wensen voor de volgende #HBavond)
  • 21:15-22:00 afsluitende borrel met gelegenheid om nog verder informeel met elkaar te spreken

Op 11 april bieden we drie workshops aan:

  • De diagnostiek van HB. Hoe test je nu of een kind HB is? Dat is breder dan alleen IQ. Welke specifieke aandachtspunten kent dit type onderzoek? Verzorgd door Buro Bloei. Doelgroep: ouders, leerkrachten PO, docenten VO.
  • Mindset, de basis van talentontwikkeling. Verzorgd door Het TalentenLab. Doelgroep: ouders, leerkrachten PO, docenten VO.
  • Bloom er op los! Een les samenstellen voor alle leerlingen in de klas inclusief de hb-leerlingen via Bloom’s Taxonomy. Verzorgd door DeDNKRS. Doelgroep: leerkrachten PO, docenten VO.

Kortom, het belooft een interessante avond te worden! Als u wilt komen, meld u dan aan via het aanmeldingsformulier op bit.ly/HBavond11april.

We hebben alles over deze eerste #HBavond nog op een rijtje gezet in dit document: Informatie over #HBavond van hb020 op 11 april. Dat kunt u dan bijvoorbeeld aan vrienden, familie, leraren of andere mensen op de school van uw kind(eren) doorgeven.

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe berichten op de weblog van hb020, klik dan rechtsonder op “follow” en vul uw emailadres in.

En volg ons op twitter: @hb020

More News