Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Mapping Space #1

hb020 in de OBA presents: Mapping Space editie #1
Dynamisch mini-festival over RUIMTE & HOOGBEGAAFDHEID

Zaterdag 10 maart 2018
12.00 – 17.00
OBA/Imagine IC
Bijlmerplein 393 Amsterdam
Gratis toegang

Ruimte kan gaan over het heelal, de planeten en sterrenstelsels. Maar ruimte kan ook gaan over de ruimte om te ontdekken, te creëren, over rust en vrijheid. Laat je inspireren door interactieve audiovisuele kunstinstallaties, performances en workshops rond wetenschap, technologie, kunst, cultuur en hoogbegaafdheid.

Dit mini-festival over RUIMTE & HOOGBEGAAFDHEID verbindt en informeert op een vernieuwende manier. Zowel het publiek als de workshopgevers zijn onderdeel van Mapping Space. Doe de hele dag mee aan leuke workshops. Bezoek de fictieve ruimtestations en breng een stukje ruimte in kaart! Jong en oud, iedereen kan meedoen. Jouw input wordt direct verwerkt in een interactieve audiovisuele kunstinstallatie die in realtime ter plekke ontstaat in de centrale hal van de bibliotheek. Kun je er niet bij zijn die middag? Kijk dan online mee via de livestream op www.mappingspace.org

Programma

De workshops/presentaties worden meerdere keren gegeven tussen 12.00 en 17.00. Sommige zijn doorlopend. Je hoeft je nergens voor in te schrijven, maar we vinden het fijn om te weten of je komt. Stuur een mail naar info@hb020.nlWe zijn nog druk bezig met het maken van het vormgeven van een blokkenprogramma, zodra deze af is zetten we het online!

Ruimtevaart/wetenschap prestentaties/workshops

Zwaartekrachtwetenschapper dr. ing Jack van Loon – De zwaarte der dingen!

In deze dynamische presentatie staat fysiek gewicht i.e. zwaartekracht centraal. Wat voor invloed heeft deze kracht op ons leven? Wat kunnen we ermee als je gewicht weghaalt of juist vermeerderd?

Eye on Orbit – workshop: Handel in Sterrenstof 

Ruimtevaart specialist Erik laan geeft een interactieve presentatie over de toekomst van de ruimtevaart. De deelnemers aan deze workshop worden blootgesteld aan een disruptief maar realistisch toekomstscenario van ons zonnestelsel. Alle deelnemers krijgen aandelen van vier verschillende grondstoffen uit de ruimte in handen bij het begin van de workshop. Dan begint de reis door de toekomst van de Ruimtevaart aan de hand van een visuele presentatie, Mars globes, modelraketten en LEGO robots. Tijdens deze reis zijn er handelsmomenten waarop de deelnemers aandelen kunnen ruilen met andere deelnemers. Na deze handelsmomenten krijgen de deelnemers te horen wat er volgens het scenario gebeurd is en wat daarvan het effect is op de waarde van de aandelen. Hoe goed heb jij dit kunnen voorspellen? Is de waarde van jouw aandelen gestegen? Hoe ga je om met totaal verkeerde inschattingen? Welke invloed heeft dit op het volgende handelsmoment? In het jaar 2118 eindigt de reis en wint de deelnemer die/het team dat de hoogste waarde in aandelen heeft gecreëerd.

RESOLF – Rekenen met behulp van innerlijke ruimte

RESOLF is een educatief bordspel dat leerlingen op alle niveau’s in het basis- en voortgezet onderwijs aanzet tot “spelenderwijs” automatiseren van reken- en wiskundige vaardigheden. Rolf Doets verzorgt een workshop, waarbij je de hele dag kunt aanschuiven om de rekenpuzzel op te lossen.

Net als de ruimte, zijn de getallen oneindig; er komt geen einde aan de getallenlijn. Zelf tussen de getallen 1 en 2 zijn er oneindig veel getallen!. Het getal π kent oneindig veel decimalen. Het is een mysterieus getal… maar niet te vangen in een ruimte.De pythagoreeërs (opgericht door Pythagoras) kenden magische eigenschappen aan de getallen: hun motto Álles is getal” Het rekenspel Resolf kent geen vast oplossingsstrategie, zodoende appelleert dit aan je creativiteit en oplossend vermogen. ‘Innerlijke’ ruimte is nodig, om dit op te roepen, zodat een andere ingeving misschien wel tot een oplossing leidt.

Kunst/Cultuur/Technologie workshops/installaties

Anna de Bruyckere – Flitspoëzie: freestyle verzen

Kun je in 20 minuten een gedicht schrijven over Een Emotie (of Een Handvol Emoties, zelfs)? Ja, dat kan! Breed voelend, vrij denkend, associërend en synthetiserend gaan we aan de slag, samen en ieder apart. Van de treffendste regel of het pakkendste beeld uit je gedicht zetten we ter plekke mooi op papier of maken we een audio-opname. Zo zal jouw stem een plaats krijgen in de Mapping Space-installatie.

Imagine IC – Workshop ‘In dialoog over erfgoed’.

Wie bepaalt er wat erfgoed is en wat er in musea staat? In deze workshop onderzoeken we welke ruimte er is om hierover mee te beslissen. Een voorwerp staat in deze workshop centraal. Gezamenlijk staan we stil bij de vragen: welke betekenissen heeft dit voorwerp? Is het voorwerp erfgoed? Hoort het thuis in een museum? Om hier achter te komen worden deelnemers uitgenodigd om in dialoog te gaan over hun eigen gevoelens en gedachten bij het voorwerp.

Studio Enklaar – Virtual performance kunstinstallaties

1) Infrarood tracking en tekenen maakt gebruik van de leap motion om heel precies de

beweging van je handen te volgen en je zo in 3d te laten tekenen. het effect hiervan zie je op het laptop scherm verschijnen en wordt onderdeel van de Mapping Space-installatie

2) Lichtjes compositie gebruikt kleine zaklampjes die je richting de laptop kan schijnen om zo audio effecten te beinvloeden door de positie, groote, en snelheid van je lampje. Hiermee bestuur je de geluiden, en effecten die je terug hoort.

3) Geluids gamen is een experimentele installatie waarin we elementen van machine learning gebruiken om een gebruiker door een omgeving te laten lopen waarbij het personage bestuurd wordt door de verschillende geluiden van de gebruiker waaronder de klanken ‘Ba’,‘Fi’ en ‘Ey’

In Infinity Productions – Live VJ & Infinity Games

Live VJ: Marie van Vollenhoven mixt live alle beeld, taal en geluid input van de workshopdeelnemers op de trap in de centrale hal en verwerkt dit in de Mappings Space-installatie.

Infinity Games: Live composities maken met dans, beeld. Muziek. De bezoeker draagt bij aan de compositie door het uitkiezen van de vormen, het formaat van de vormen en de positionering. De Infinitygames is een samenwerking tussen visual artist Marie van Vollenhoven en computer-science/a.i. Experts dr Jerry Spanakis en professor Gerhard Weiss. Samen slaan ze een brug tussen kunst, kunstmatige intelligentie en data-technologie. Ze onderzoeken hoe mensen reageren op composities en harmonie in de kunsten.

Wiredtocreate – Spaceavatar transform photobooth

Spaceavatar transform photobooth. Transformeer jezelf tot spaceavatar met toffe maskers en verkleedspullen, of neem je eigen verkleedspullen mee! De gemaakte foto wordt deze middag verwerkt in de Mapping Space-installatie

HB organisaties

A Lot Of Complexity – Prikkelbaar mooi: Intens veel ruimte innemen, intense ruimte geven

Hoogbegaafdheid en intensiteit worden vaak in een zucht van levendige herkenning genoemd.Hoe ziet deze intensiteit eruit, om wat voor intensiteit gaat het zoal, welke uitingsvormen zijn er? En, minstens zo belangrijk: hoe kun je als ouder, docent of bijvoorbeeld coach zorgzaam en creatief omgaan met deze intensiteit? Lotte van Lith verzorgt een korte en intense workshop over de zogeheten overexcitabilities (uit de theorie van positieve desintegratie). Je gaat er geprikkeld en prikkel-lievend van weg!

deDNKRS – ‘Dobbel een space-uitdaging’

Er zijn verschillende denkmanieren die je nodig hebt om succesvol je intelligentie te kunnen inzetten. Het gaat dan niet om de vraag ‘Hoe slim ben jij?’, maar om de vraag ‘Hoe ben jij slim?’. Sternberg zegt dat je het meest succesvol bent als je creatief, praktisch en analytisch kunt denken. Tijdens deze workshop, die door Meike van Wegen wordt gegeven, kan je met behulp van de dobbels oefenen om verschillende denkmanieren te ontwikkelen door een ruimtevaartuig te ontwerpen.

UvA minds You Workshop – Worshop Mindfulness

Heb je het wel eens druk in je hoofd? Zou je het fijn vinden je aandacht er beter bij te kunnen houden of beter te leren ontspannen? Of ben je benieuwd naar wat meditatie is.. Dan is mindfulness training misschien iets voor jou! Tijdens deze mindfulness workshop, die door drs. Rachel van der Meulen wordt gegeven, kan je kennis maken met wat mindfulness is door dit middels oefeningen zelf te ervaren.

NatuurlijkBegaafd – Ruimte voor talent

Wie ben jij, waar zit je kracht, waar word je blij van? Talent gaat schuil achter dat wat je het allerliefste doet en daar hoef je dus niet per se de beste in te zijn. Door talentgedreven te werken met kinderen, versterkt hun zelfvertrouwen en vergroot hun veerkracht. Daarmee ontwikkel je op een waarderende manier het authentiek gedrag bij kinderen. Tijdens deze workshop, die door Katja van Dalen wordt gegeven, gaan we met ouders en kinderen op zoek naar ieders talent.

Het ABC – Welke ruimte heeft school voor onderwijsaanpassingen?

Tijdens deze kortdurende workshop gaan we met elkaar na welke onderwijsaanpassingen er mogelijk zijn voor school om tegemoet te komen aan de behoeften van de (hoog)begaafde leerlingen. Wat kan je van een school verwachten? Begrippen als compacten, verrijken, versnellen, plusgroepen, verrijkingsklassen en voltijds hoogbegaafdenonderwijs zullen de ruimte vullen, waardoor je geïnspireerd je missie weer kunt vervolgen. De workshop is zowel interessant voor ouders als leerkrachten en richt zich op het primair onderwijs.

Stichting Hoogbegaafd! – Jongerenhub

Stichting Hoogbegaafd! is aanwezig met een hub voor hoogbegaafde jongeren en jongvolwassenen. Dus ben je een hoogbegaafde tiener of twintiger? Kom dan langs, kom praten over van alles en nog wat, of kom met een groepje en neem je eigen spellen mee.

Stichting Bankhangen -Constructief Bankhangen  

Middels zijn project Construcief Bankhangen voert Daan van Loon de lobby voor menselijk contact. Praat mee op zijn bank en zie de ruimte voor gezellige, leuke en interessante connecties.

Informatiestands

Natuurlijk Begaafd – Katja van Dalen

Ben je graag buiten actief? Leer je het liefst door zelf op onderzoek uit te gaan? De natuur biedt ruimte voor groei. Het beleven van de natuur stimuleert de ontwikkeling van zelfstandigheid, is positief voor creatief denken, cognitief functioneren en het welbevinden. In de natuur wordt ‘flow’ ervaren. Katja van Dalen begeleidt hoogbegaafde kinderen in de natuur en biedt seizoensdagen aan waar peers elkaar ontmoeten in de natuur. Er staat een pot gevuld met bloembollen. De bloembol is als teken van ‘Groei om te worden wie je bent’. Weet jij hoeveel bloembollen er in de pot zitten? Dan win jij een seizoensdag bij NatuurlijkBegaafd! Om alvast een klein beetje te ervaren wat we op een seizoensdag doen, mag je vandaag zelf invulling geven aan een stukje ruimte, door een natuurkunstwerk te maken.

Peers4Parents – Desiree Houkema

Werken aan de emotionele begeleiding van je begaafde kind. Peers4Parents is een netwerk van betrokken professionals met ruime ervaring en expertise in het begeleiden van begaafde kinderen en (jong) volwassenen. Doel is om ouders door middel van begeleide gespreks-groepen te laten ervaren hoe zij vanuit hun eigen kracht van betekenis kunnen zijn bij de emotionele begeleiding van hun begaafde kind.

Vereniging Mensa Nederland – Oscar Homan / Charlotte Hoyng

Mensa is een internationale organisatie van en voor zeer intelligente mensen met ruim 100.000 leden. Mensa Nederland telt bijna 4.500 leden. Wat is de Vereniging Mensa? Wat maakt haar zo uniek dat mensen lid worden en lid blijven? Dat de eerste kennismaking van nieuwe leden altijd weer als een warm bad wordt ervaren? Wat zorgt er toch voor dat zoveel mensen, allemaal verschillend van elkaar, juist daar zo’n groot saamhorigheidsgevoel ervaren? Maak op 10 maart kennis met Vereniging Mensa Nederland en laat je informeren.

Eten en drinken

Ruimtesnackstation door De Cateraar – Spaceshuttle cake versieren

Kom smullen van hartige planeten of eet je zelf versierde zoete spaceshuttle! Er zijn hartige versnapering gedecoreerd als planeten, welke planeten herken jij? Je mag zelf een spaceshuttle van cake met zoete decoratie maken.

Bij dit ruimtesnackstation is thee/koffie en limonade verkrijgbaar

(gratis aangeboden door hb020 & de OBA)
TENZIJ ANDERS AANGEGEVEN ZIJN ALLE WORKSHOPS EN PRESENTATIES VOOR ALLE LEEFTIJDEN!

More News