Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Programmering Mapping Space #3

22 juni 2019

13:00 – 16:00

OBA Bijlmerplein 393, Amsterdam

Gratis tickets – Klik hier

TALKS

Locatie de trap in de centrale hal

1) 13.00 – 13.20 : Spacetalk: – Het heelal volgens de oude Grieken, Space Expo directeur Rob van den Berg

Wat en hoe wisten de oude Grieken al hoe groot de aarde was en hoe ver weg de maan stond. Rob van den Berg is directeur van Space Expo, het expositiecentrum over ruimtevaart en bezoekerscentrum van ESA-ESTEC in Noordwijk. Vertellen zit Rob van den Berg in het bloed. Als geen ander maakt hij intrigerende zaken duidelijk, zoals hoe groot het heelal is en wat daar dan achter zit, of er leven op andere planeten is en waar de mens vandaan komt.  

space-expo.nl

2) 13.30 – 13.50:  HB Talk: Zijnskenmerken Hoogbegaafdheid, Richelle de Deugd 

Hoogbegaafdheid is een breed begrip en deze talk geeft inzicht in wat het betekent om hoogbegaafd te zijn. Hierbij hebben we het uiteraard niet alleen over het hoge IQ, maar juist ook over de zijnskenmerken die we bij HB-ers zien. Steeds meer scholen zijn aangesloten bij Day a Week School, hier krijgen kinderen die aan het reguliere onderwijs deelnemen één dag in de week onderwijs op een andere wijze.  Maar naast school hebben we natuurlijk ook thuis nog onze uitdagingen. Waar lopen deze kinderen en hun ouders tegenaan en hoe kun je daar zo goed mogelijk mee omgaan?

Richelle de Deugd is als plusklas docent verbonden aan Het ABC/ Day a weekschool. Daarnaast heeft zij haar eigen praktijk Hobega waar ze coaching en workshops aanbiedt.

www.dayaweekschool.nl

www.hetabc.nl

3) 14.00 – 14.20 Space Talk: Was Mars ooit bewoonbaar?, Astrobiologe Inge Loes ten Kate

Mars is de planeet in ons zonnestelsel die het meest lijkt op de hele vroege aarde. Zou dat dan ook betekenen dat er leven mogelijk is geweest op Mars? Of was het er misschien zelfs wel? We komen steeds verder in het beantwoorden van die vragen, maar hoever zijn we inmiddels? En hoe doen we eigenlijk onderzoek op Mars. Deze space talk geeft een kijkje in de keuken van Marsonderzoek. Astrobiologe dr. Inge Loes ten Kate is sinds 2012 verbonden aan de Universtiteit Utrecht. Tot 2011 werkte ze bij NASA – National Aeronautics and Space Administration mee aan de Marsrover Curiosity, die op de rode planeet op zoek ging naar tekenen van leven en organisch materiaal.

ingeloes.nl

4) 14.30 – 14.50  HB Talk, Intelligentie, innovatie en instabiliteit; Living in the creative in-betweens, Wendy van Bohemen

Hoe begaafdheid en creativiteit samenhangen in het proces van innovatie en bereiken van je eigen potentieel. En hoe deze relatie je ook over de rand van emotionele kwetsbaarheid laat balanceren. Wendy van Bohemen is aan HIQ Expertisecentrum Hoogbegaafdheid verbonden sinds eind 2010. Tijdens haar studie Neuropsychologie aan de Universiteit van Utrecht heeft zij zich vooral gericht op de (neuro)psychologische ontwikkeling van kinderen.

hiq.nl

5) 15.00 – 15.20  Space Talk: Het Human Hypergravity Habitat (H 3), microzwaartekracht expert Jack van Loon

Het visionaire Human Hypergravity Habitat (H3) concept bestaat uit een zeer grote centrifuge op Aarde dat als onderzoekslab gebruikt kan worden voor vele medische onderzoeken. Het kan ingezet worden in de strijd tegen obesitas, diabetes en veroudering. Ook zou deze gebruikt kunnen worden om de atletische prestaties van onze schaatsers op een hoger plan te krijgen. Jack van Loon is microzwaartekracht expert en als samenwerkend wetenschapper verbonden aan ESA-ESTEC. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring in ruimte- en zwaartekracht gerelateerd onderzoek. Hij heeft meegewerkt aan diverse ruimte-experimenten zoals de Space Shuttle, Bion, Soyuz en het internationaal ruimtestation met daarbij ook de missie van André Kuipers.

h3facility.eu

6) 15.30 – 16.10: HB Talk + Discussie: Onderwijs aan Hoogbegaafden, Willy de Heer

In Nederland zijn er alleen al in het basisonderwijs ruim 30.000 kinderen die zeer makkelijk kunnen leren. Hierdoor passen zij niet goed in het bestaande onderwijssysteem. Als het onderwijs aan deze kinderen niet aan hun leerbehoeften wordt aangepast, kunnen zij leer- en gedragsproblemen krijgen. Willy de Heer geeft een interactieve talk over onderwijs aan hoogbegaafden. Daarna is ruimte voor discussie. Willy de Heer is oprichter van het kenniscentrum voor makkelijk lerenden en hoogbegaafden. Zij is op 12 september 2017 gepromoveerd aan de Universiteit Leiden, faculteit der Rechtsgeleerdheid. Haar dissertatie is uitgebracht in de Meijersreeks met de titel: Gelijkheid troef in het Nederlandse basisonderwijs Onderzoek naar het onderwijs voor zeer makkelijk lerenden. Onlangs heeft zij voor professionals het boek “Onderwijs aan zeer makkelijk lerenden of hoogbegaafden – Een overzicht van de wetenschappelijke kennis” uitgebracht. Het Mensa Fonds heeft hier ook een bijdrage aangeleverd.

kenniscentrumvoormakkelijklerenden.nl

CO-CREATE KUNSTINSTALLATIES & PERFORMANCES

Doorlopend programma, Locatie: Centrale hal

Onderstaande programma’s zijn voor zowel jeugd als volwassenen! Kom alleen of samen co-creëren.

SPACE CHAT

Al ruim een halve eeuw speuren we de nachthemel af naar tekenen van buitenaards leven, maar tot de dag van vandaag lijken we ‘alleen’ te zijn. Met behulp van het Analoge 3 Fase Space Chat Programma kan ook jij je eigen chatmessage de ruimte insturen en helpen om buitenaards leven te vinden!!! Slechts drie simpele stappen verwijderd van communiceren met outer space!

Fase 1: “THINK CHAT” :  Meld je aan bij de Space Orakel in de centrale hal. Hij dompelt je onder in diepe gedachtes over deep space en helpt je zo bij het vormgeven van je boodschap.

Fase 2: “CREATE CHAT” In het Space Lab werk je in opperste concentratie en met  uiterste precisie aan het vormgeven van je boodschap; eerste indrukken zijn nu eenmaal heel belangrijk.

Fase 3: “LAUNCH CHAT”  Bij de revolutionaire Space Chat Lanceerbasis wordt je space chat op ceremoniële wijze de verre kosmos ingestuurd.

PS: Think twice before you call on ET! 😉

Een interactieve installatie door het ruimte gelegenheidscollectief ‘Why On Earth’ (Maarten Bel, Adam Oostenbrink (Mr Adam), Rae Doornik en Toine Klaassen)

Het Intergalactisch Uitzendbureau

Wij mensen, zien onze eigen aarde als de slimste, vooruitstrevendste planeet van ons sterrenstelsel of misschien wel het universum. Maar is dat wel zo? Wat als er meerdere universa zouden zijn? En we kunnen daartussen reizen? Naast dat andere planeten van ons kunnen leren, betekent het dat wij ook nog wat te leren hebben. Het intergalactisch uitzendbureau recruit de meest dappere stervelingen en stuurt ze naar andere planeten om de plaatselijke bevolking daar iets te leren of om er zelf iets van op te steken. Zo bestaat er bijvoorbeeld een planeet waar geen awkwardness meer bestaat dankzij een magische grondstof: ongemakkelijkheidspoeder.

Een van de missies is de grondstof te vinden, daaruit het poeder extraheren, dit meenemen terug naar Aarde (en/of andere planeten die daarbij baat hebben) en vervolgens te verspreiden. We recruiten de dappere helden aan de hand van een uitgebreide vragenlijst. Uiteraard krijgen zij alle benodigde tools mee om hun missie veilig te kunnen voltooien. We zijn dit lichtjaar onder ander op zoek naar een Grenzenverlegger, een Vriendschapskatalysator en een opendeuren-dichter. Succesvol uitgevoerde missies worden uiteraard beloond met bellen, glitters, jolijt, eeuwige roem en karma punten.

Een interactieve installatie door het Intergalactisch uitzendbureau:

Hedwig van Leuven &  Florian Slangen

Bubbel

Performance-kunst. Acteurs: Aki Bergtop en Lev Doornik

Ontmoet de volgende HB organisaties/professionals:

Locatie: jeugdafdeling

HB expertise centrum HIQ

Het ABC/Day a weekschool

Stichting Kenniscentrum voor Makkelijk Lerenden

De Wijswijzer

Mensa Fonds

IHBV – Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen

Praktijk Sherpa

Mandeville Academy

Stichting Bankhangen

Verschil in Talent

Prismatis

Ondernemen met Eugenie

Stichting Hoogbegaafd!

De Dappere Professional

Talentissimo

SCALIQ

Terpstra Legal

21steeeuwsevaardigheden

Het Kleine Avontuur

Stichting IQ+

Phi-Lab

LerenlerenSchiedam

Slo/Talentstimuleren

RANDPROGRAMMERING

Galaxy Stille Disco Club

Op een mini-festival hoort natuurlijk ook een mini-disco. Een plek waar je swingend en  heupwiegend beweegt op vrolijke ruimte tunes. Welkom bij de Galaxy ‘stille’ dansclub van Mapping Space: een aanstekelijke dansmiddag in 10 minuten.

Powered door Joel & Roos

De Feesttantes

Feesttantes schminken en glitteren de sterren van de hemel en laten die landen op jouw gezicht. Feesttante Anne creëert tijdens Mapping Space verschillende kunstwerkjes in het thema ‘ruimte’.

Prijslijst

Voor jeugd: Een klein schminkje op de wang of arm = 3 €

Groter schmink of eye design = 4€

Voor volwassen = 6€

feesttantes.nl

Yogi Kindertheater voor kinderen van 3 tot 8.

Start 14.00 Locatie kleine zaal, jeugdafdeling. Het is een meespeelvoorstelling met poppen, muziek, klank, yoga en dans. Duur ongeveer 45 minuten

yogikindertheater.nl

Bring Your Own Device Game Area

Zin om te gamen? Neem dan je eigen ps4 en/of monitor mee.

Stichting Iq+ & De Bonte Bouwplaats voor kinderen

“Bouw ook mee aan onze LEGO maanstad!

Droom jij ook van een leven op de maan?  Wat heb je daarvoor nodig? Hoe zou een woon- en werkverblijf eruit zien? Welke grondstoffen zijn er op de maan te vinden en hoe kom je daaraan? En hoe kan je je verplaatsen op de maan met een hele andere zwaartekracht? Gebruik je creativiteit, fantasie en ruimtelijk inzicht en ontdek wat er allemaal mogelijk is door een toekomstig leven op de maan te creëren met LEGO!”

Succesvol ondernemen als hoogbegaafde

Workshop voor volwassenen

Start 14.00 en 15.00, duur 30 min

Locatie: kleine zaal afdeling jeugd, Intekenen bij de infostand van Ondernemen met  Eugenie,12 personen per workshop.

Hoe doe je dat succesvol ondernemen als je hoogbegaafd bent. Je hebt het knagende gevoel dat je op iets fantastisch zit met je passie, schat aan kennis en out of the box ideeën. Maar je ziet dat onvoldoende terug in de groei van jouw business

Ben je toe aan de volgende stap om jouw business te laten groeien, maar heb je angst om je te focussen op 1 ding omdat dat je nog nooit voldoening bracht? Moet iets wel ‘perfect’ zijn voor je het de wereld inslingert? Raak je steeds gefrustreerder over je business, zeker als je merkt dat minder ervaren collega ondernemers meer succes hebben in minder tijd dan jij?  Doe dan mee met deze workshop! Je leert: wat de 10 valkuilen zijn die jouw groei als hoogbegaafde ondernemer blokkeren. Hoe je wel een doorbraak realiseert en die business opbouwt waarmee je jouw dromen kan realiseren (ik deel mijn bewezen stappenplan!)

ondernemenmeteugenie.nl

VERKOOP

Pientere puzzels

Denkspellenparadijs

Sensory Tools

De Wijswijzer – Zijnswijzers

Praktijk Sherpa – Vier je prikkels

Tom – Boek Gewoon Tom

Lerenlerenschiedam – Gesprekskaarten

Prismatis – Boek Te slim om te slagen; over succesangst

Het Kenniscentrum – boek voor professionals  “Onderwijs aan zeer makkelijk lerenden of hoogbegaafden

Eten/Drinken

Naald en Hamer koffie/theebar

Jupiterbar limonade & snacks

Jip’s IJSfiets

De Space en HB talks, co-create kunstworkshops en (theater)performances zijn helemaal gratis.

N.B. Bij Wiredtocreate activiteiten kunnen foto’s gemaakt worden voor artikelen op onze site of op Facebook. Wij gaan natuurlijk uiterst zorgvuldig om met foto’s waar personen op staan. Mocht je bezwaar hebben tegen het publiceren van foto’s waar jij of jouw kinderen op staan, vragen wij je dat aan ons door te geven voordat de betreffende activiteit plaatsvindt.

Dit event is een initiatief van Wiredtocreate en wordt mede mogelijk gemaakt door de OBA, Gemeente Amsterdam en Oudervereniging Pharos.

More News