Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Verslag van hb020 spelletjesmiddag op 3 maart

De vijfde spelletjesmiddag voor hoogbegaafde kinderen vond afgelopen keer, op zondag 3 maart, voor het eerst plaats op basisschool De Poseidon op IJburg. hb020 was te gast bij schoolbestuur AMOS dat als eerste bestuur in Amsterdam sinds dit schooljaar voltijds onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen aanbiedt. Dat er behoefte bestaat aan speciale voorzieningen voor hb-kinderen bleek ook wel uit het grote aantal aanmeldingen voor de spelmiddag: de inschrijving vooraf moest zelfs worden gestopt omdat het aantal bezoekers te groot dreigde te worden voor de beschikbare klaslokalen!

Op de middag zelf kwamen zo’n vijfenzeventig kinderen en vijfenzestig ouders een kijkje nemen. Het paste allemaal prima, het was een gezellige drukte en had veel weg van een groot verjaardagsfeest. De meeste bezoekers bleven lang, de kinderen waren niet weg te slaan bij het uitdagende speelgoed, de schaakcompetitie, de knutselspullen en elkaar. Sommige nieuwe kinderen kwamen wat schuchter achter moeders rokken binnen, maar die houding veranderde al snel zodra ze aan het spelen waren. Er was een muzieklokaal, knutsellokaal, schaakklas, scoolmate klas, tafels vol uitdagend speelgoed, bouwspeelgoed in de gangen en natuurlijk konden er mooie kunstwerken gemaakt worden met spaghetti en marshmellows. Ook de limonade, cake, komkommer, chips en wortels vonden gretig aftrek. Veel bezoekers ontmoetten ‘bekenden’ van vorige spelmiddagen.

Onder leiding van schaakleraar Rob vond een schaakcompetitie plaats. Er deden kleintjes mee, kinderen die nog nooit geschaakt hadden, maar ook heuse grootmeesters in de dop!

Marianne en Hildi, van DeDNKRS, organiseerden in het speellokaal een drukbezochte workshop over hoogbegaafdheid. Tijdens de workshop werd geïnventariseerd welke vragen er leefden over opvoeding, school of andere onderwerpen. Veel opvoedingsvragen gingen over wat je als ouders zelf kunt doen en over faalangst.

Een van de bezoekers van de workshop had een mooi plaatje dat goed bij dit onderwerp past, het “stappenplan van proberen”:

Stappentrap van proberen

De schoolvragen gingen vooral over versnellen en over wat je redelijkerwijs van de school mag verwachten. Ouders en deskundigen gingen met elkaar in discussie over deze vragen en gaven elkaar tips. Bij de volgende spelletjesmiddag wordt een ander thema van de inventarisatielijst besproken. Veel ouders maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid tot vragen te stellen en dat gaf de kinderen gelegenheid om zonder ouders op ontdekkingstocht te gaan. En dat ging uitstekend!

De boeken die DeDNKRS hadden meegebracht werden veel gepakt en doorgebladerd. Ouders bleven ook na de workshop met elkaar in gesprek over zaken als: wat betekent een hoogbegaafd kind in jullie gezin, wat doe je met een kind dat niet naar school wil, hoe bevalt het speciaal onderwijs en wat kun je doen om een kind te helpen. Opvallend was het grote aantal ouders dat problemen heeft om passend onderwijs voor hun kind te krijgen in het regulier onderwijs.

Behalve de directeur van De Poseidon en de directeur van de Bijlmerhorst uit Zuidoost waren ook de twee leerkrachten van de hb-klassen van de Poseidon op hun vrije zondagmiddag aanwezig. Bedankt voor de hulp en gastvrijheid!

Tot slot nog een paar tweets inclusief foto’s die een impressie geven van de spelletjesmiddag:

 

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe berichten op de weblog van hb020, klik dan rechtsonder op “follow” en vul uw emailadres in.

En volg ons op twitter: @hb020

More News