Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Sander Claassen genomineerd voor Mensa Fonds Award 2014

Gisteren werd bekend dat Sander Claassen, een van de oprichters van hb020, genomineerd is voor de Mensa Fonds Award 2014 in de categorie “onderwijs”. Op Facebook schreef hij er dit over:

Ik ben genomineerd voor de Mensa Fonds Award 2014!

De reden is dat ik me de afgelopen tijd heb ingezet voor beter onderwijs voor hoogbegaafde kinderen.

Eind 2011 startte ik met Sandra en Joris spontaan “hb020”, omdat wij als ouders van hoogbegaafde kinderen vonden dat er in Amsterdam, de grootste stad van het land, ook voltijds onderwijs voor hoogbegaafde kinderen zou moeten worden aangeboden.

Onze eigen kinderen zaten op dat moment gelukkig al wel op een Leonardoschool, maar daarvoor moesten ze wel de stad uit: naar Badhoevedorp respectievelijk Huizen. Voordat wij zover waren gekomen, hadden wij al de nodige ervaringen opgebouwd met onze kinderen en hun problemen op school. We startten ook met hb020, omdat we onze eigen ervaringen zo konden delen met andere ouders die met vergelijkbare situaties te maken hebben.

Met hb020 hebben we de gemeenteraad geadviseerd hoe die de wethouder (destijds nog Lodewijk Asscher) kon aanzetten tot stappen om ook in Amsterdam ervoor te zorgen dat er meer en beter onderwijs voor hoogbegaafde kinderen zou komen.

Ook hebben we de scholengroep AMOS bijgestaan toen die overwoog om inderdaad te starten met een aantal klassen voor hoogbegaafde kinderen.

Verder hebben we een aantal eigen activiteiten opgezet. Om de 2-3 maanden houden we op zondagen een spelletjesmiddag waar kinderen lekker met elkaar kunnen spelen en uitdagingen aangaan, terwijl hun ouders dan ook de gelegenheid hebben om onderling ervaringen te delen. Terwijl er in het begin zo’n 20-30 kinderen naar deze middagen kwamen, is de spelletjesmiddag misschien wel een beetje een begrip geworden in Amsterdam en omstreken. Nu komen er vaak tussen de 80 en 100 kinderen op af.

We kleden de middagen vaak extra aan met leuke workshops voor de kinderen en ook voor de ouders. Kinderworkshops waren bijvoorbeeld: Chinees, breakdance, programmeren met Scratch, stopmotion filmpjes maken, sterrenkunde, schilderen, “marshmallow challenge”, en nog veel meer. Voor de ouders gaan de workshops vaak over opvoeden van hoogbegaafde kinderen en hun leerproces.

Het is leuk om te constateren dat elders in het land ook andere groepen zijn ontstaan die ons voorbeeld volgen. Zo zijn er al groepen in Nijmegen/Arnhem (hb024-026), Rotterdam (hb010) en Gouda (hb0182).

Een van de doelen die we met hb020 nastreven, is mensen te helpen en bij elkaar te brengen, met het oog dus op beter onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Dus hebben we ook al meerdere keren een #HBavond georganiseerd, voor ouders, leraren, schoolbestuurders, hb-specialisten en andere geïnteresseerden. Het idee is dat we faciliteren dat mensen bij elkaar komen en elkaar inspireren en opgedane ideeën verder gaan uitwerken. Nu ligt onze focus daarbij wat meer op het middelbaar onderwijs, omdat daar ook nog een en ander in Amsterdam kan gebeuren in het belang van hoogbegaafde kinderen. Afgelopen januari kwamen er zo’n 85 mensen naar onze #HBavond, waar ook veel ouders op af kwamen die nog samen met hun kind een keuze moesten gaan maken naar welke VO-school te gaan. Ook binnenkort houden we weer zo’n avond, op 28 oktober.

Kortom, in de afgelopen paar jaar hebben we met hb020 de nodige mensen mogen inspireren en helpen. Blijkbaar vond iemand mijn rol daarin het waard om mij te nomineren voor de Mensa Fonds Award 2014, categorie onderwijs.

Op 1 november is de prijsuitreiking. Er zijn drie categorieën, met per categorie drie kandidaten. Leuk detail: in de categorie samenleving is onder andere Ionica Smeets genomineerd, het “wiskundemeisje” dat deze zomer nog te gast was in Zomergasten.

Kortom, een mooie eer om deze nominatie te hebben gekregen. Nu maar duimen dat ik de prijs ook echt mag winnen!

Meer info van Mensa:
http://www.mensafonds.nl/index.php/awards

De website van hb020:
www.hb020.nl

Sander wil nog wel benadrukken dat hij niet de enige is achter hb020! Iedereen die aan hb020 heeft meegewerkt, heeft dat vrijwillig gedaan, zonder eigenbelang. Het is een mooie eer dat het werk van hb020 nu door Mensa wordt erkend. Maar die erkenning gaat natuurlijk ook uit naar Sandra, Joris, Sharon (mede initiatiefnemers) en Fanny, Marisah, Daniëlle (die nu veel mee-organiseren), en alle anderen die ons al die tijd met hand- en spandiensten hebben geholpen.

More News