Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Spelletjesmiddag 30 maart bij De Poseidon

De vorige spelletjesmiddag van hb020 op 19 januari was een groot succes met zo’n 100 kinderen die zich heerlijk vermaakten met schilderkunst, circuslessen, drummen of gewoon metershoge torens van Kapla bouwen. Ook voor de ouders was er een interessante workshop over hoe het is om als volwassene hoogbegaafd te zijn.

Op zondag 30 maart 13:00-16:00 gaan we proberen om onszelf weer te overtreffen met een heel leuk programma. We zijn deze keer te gast bij basisschool De Poseidon (op IJburg), waar AMOS unIQ doordeweeks voltijds onderwijs geeft aan hoogbegaafde kinderen.

Naast het gebruikelijke (uitdagende) speelgoed waar iedereen lekker samen mee kan spelen, hebben we voor de kinderen twee heel interessante workshops op het programma. In de ene workshop kunnen kinderen leren programmeren en in de andere workshop gaan ze de basisprincipes van de fotografie ontdekken en zelf pinhole-camera’s maken. Dat wordt moeilijk kiezen! Omdat het aantal deelnemers per workshop beperkt is, moet je je via het formulier op deze pagina aanmelden. Zijn er meer aanmeldingen dan plekjes, dan moeten we helaas op volgorde van aanmelding kinderen toelaten.

Kinderworkshop 1

Sjoerd Dirk Meijer (zelf ouder van twee hoogbegaafde kinderen) zal de workshop Leer programmeren met Scratch verzorgen. Hij heeft ruime ervaring met het geven van deze workshop, onder andere op het Festival van Talent en bij Vereniging Mensa. Op hb020’s spelletjesmiddag geeft hij de workshop twee keer: eerst een uur voor kinderen die in groep 5/6 zitten (13:15-14:15) en daarna anderhalf uur voor kinderen die in groep 7/8 zitten (14:30-16:00). Per workshop kunnen er 15 kinderen meedoen en per kind moet een ouder meedoen aan de workshop.

Door kinderen te laten kennismaken met programmeren, ervaren ze dat de computer meer is dan een kastje waarmee je kunt internetten en gamen. Ze ontdekken dat je de computer kunt vertellen wat jij wilt dat hij gaat doen. Hiervoor heb je een taal nodig die zowel de kinderen als de computer begrijpt en Scratch is hiervoor een perfecte omgeving.

Lijkt het je leuk om de computer te vertellen wat hij moet doen? Doe dan mee met deze workshop!

We gaan in het Nederlands programmeren met Scratch. Eerst krijg je een korte presentatie over programmeren en uitleg over Scratch. Daarna ga je zelf aan de slag en ervaren wat programmeren is. Als je de workshop hebt gevolgd, ben je in staat om zelfstandig eenvoudige programmeerprojecten te maken. Een van je ouders doet tijdens de workshop met jou mee. Dat maakt het heel leuk en bovendien kunnen jullie er dan thuis ook samen mee verder gaan, want Scratch is gratis!

Scratch is een programmeertaal en online gemeenschap waar je je eigen interactieve verhalen, spelletjes en animaties kunt maken. En je kunt je creaties delen met anderen over de hele wereld. Tijdens het ontwerpproces en programmeren leer je creatief en logisch te denken en samen te werken. Scratch past volledig binnen de 21st century skills, zoals opgesteld door Kennisnet.

Na de workshop bepaal je als ouder wat jij en/of je kind het waard vonden. Jouw bijdrage stop je in de spaarpot die workshopleider Sjoerd Dirk bij zich heeft. NB: hij komt speciaal voor deze workshop helemaal uit Deventer!

Er zijn inmiddels al meer kinderen voor de workshop voor groep 5/6 aangemeld dan er kunnen meedoen. Daarom is het helaas niet meer mogelijk om je nog aan te melden. Voor de workshop voor groep 7/8 zijn alleen nog een paar plekjes op de reservelijst beschikbaar. 

Kinderworkshop 2

Fotograaf Christiaan Bruijn verzorgt 13:30-15:00 de workshop pinhole-camera’s maken. Er kunnen maximaal 15 kinderen meedoen. Als je meedoet, vragen we een extra bijdrage van €2 per deelnemer voor de materiaalkosten.

Wist jij dat als je een kamer helemaal afsluit voor licht, op een klein gaatje na, er dan als het ware een afdruk van de buitenwereld ontstaat op de muur tegenover het gaatje? Als je dat begrijpt heb je meteen het principe achter fotografie te pakken. Samen met Christiaan ga je het basisprincipe van de fotografie ontdekken door een kleine presentatie en een demonstratie. En we gaan zelf pinhole-camera’s maken!

Wegens tijdgebrek kunnen we de foto’s niet dezelfde dag ontwikkelen, maar Christiaan kan ze mailen of naar je opsturen per post, zodat je alsnog het resultaat kan zien. Neem daarom het volgende naar de workshop mee: een papiertje met daarop je email-adres of een A4-envelop (voldoende gefrankeerd met 2 postzegels en je naam en adres erop).

Er zijn inmiddels al meer kinderen voor deze workshop aangemeld dan er kunnen meedoen. Daarom is het helaas niet meer mogelijk om je nog aan te melden.

Ouderworkshop 

Om 13:30-14:30 wordt er ook voor de ouders weer een workshop verzorgd. Fanny Cattenstart van Grip op Talent gaat het hebben over “Hoe herken je Pientere Peuters en Knappe Kleuters en hoe zorg je voor een goede schoolkeuze?”

De lezing/workshop bestaat uit 2 delen. In deel 1 wordt theorie besproken over kenmerken van jonge begaafde kinderen. Hoe weet je of je kind bij deze doelgroep hoort en wat is belangrijk om op te letten? In deel 2 wordt interactief gesproken over schoolkeuze. Welke vragen kan je het beste stellen om er achter te komen of deze school bij jullie past? Hoe ga je het gesprek in?

Als je zelf graag naar de ouderworkshop gaat, is het handig om even te overleggen wie er bij de kinderen blijft. Het is ook mogelijk om je kinderen onder begeleiding van de mensen van hb020 gewoon door te laten spelen.

Adviesbureau DeDNKRS zal ook aanwezig zijn op onze spelletjesmiddag. In de boekenhoek kunt u ze aanspreken voor advies.

De details van de spelletjesmiddag:

  • Locatie: basisschool De PoseidonFrans Zieglerstraat 7, 1087 HN Amsterdam-IJburg
  • Datum: zondag 30 maart
  • Entree: 3 euro per persoon
  • 13:00 start spelletjesmiddag
  • 13:15-14:15 workshop programmeren voor kinderen in groep 5/6
  • 13:30-14:30 ouderworkshop
  • 13:30-15:00 workshop fotografie met pinhole-camera’s
  • 14:30-16:00 workshop programmeren voor kinderen in groep 7/8
  • 16:00 einde spelletjesmiddag

Als je op 30 maart naar hb020’s spelletjesmiddag wilt komen, meld je dan nu snel hieronder aan! Vergeet daarbij niet aan te geen of jullie een workshop willen bijwonen. Je kunt je ook aanmelden via de aparte pagina met het aanmeldingsformulier op http://bit.ly/spelletjesmiddag30maart

[googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/1xQBrD0Q2Yjv-xOEKcXrp8N11TL7_zCHwFG0C50lHtf4/viewform” query=”embedded=true” width=”760″ height=”500″ /]

Heb je nog leuke tips of ideeën voor hb020’s spelletjesmiddag, zoals een workshop of een andere activiteit? Het hoeft niet iets te zijn wat je zelf kunt verzorgen. Jullie ideeën zijn altijd welkom. Mail ons op hoogbegaafd020@gmail.com.

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe berichten op de weblog van hb020, klik dan rechtsonder op “follow” en vul uw emailadres in.

En volg ons op twitter: @hb020

More News