Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Oproep tot medewerking aan wetenschappelijk onderzoek

Tijdens de #HBavond op donderdag 11 april heeft Rosa Stikkelman ons benaderd met de vraag of wij haar kunnen helpen met het onderzoek dat zij voor haar bachelor opleiding Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam doet. Ze heeft ons onderstaand verzoek gestuurd en wij ondersteunen dit onderzoek van harte. Vandaar dat we u allen oproepen om Rosa te benaderen, of om anderen die u kent en aan het onderzoek zouden kunnen meewerken naar haar door te verwijzen.

Gezocht: hoogbegaafde leerlingen middelbare school die mee willen doen aan een bachelor onderzoek

Voor het afronden van mijn bachelor Algemene Sociale Wetenschappen ben ik momenteel bezig met mijn scriptieonderzoek. Ik ben al lange tijd zeer geïnteresseerd in hoogbegaafdheid en onderwijs dat speciaal gericht is op die doelgroep. Voor mij stond dan ook al snel vast dat dit het onderwerp van mijn onderzoek zou zijn. Na een paar weken inlezen in wetenschappelijke literatuur viel het mij op dat er al veel onderzoek bestaat naar de effectiviteit van onderwijsprogramma’s voor hoogbegaafde leerlingen maar dat daarbij de subjectieve ervaringen van leerlingen maar weinig aan bod komen. Ik wil daarom door middel van interviews meer inzicht krijgen in de ervaringen van hoogbegaafde leerlingen die onderwijs hebben genoten dat speciaal aan hun behoeftes, krachten en zwaktes is aangepast. Dit wil ik vergelijken met de ervaringen van hb leerlingen die regulier onderwijs hebben genoten. Daaronder versta ik onderwijs waarbij de docent en de school niet expliciet hebben stil gestaan bij eventuele bijzondere behoeftes van een hb leerling ten opzichten van andere leerlingen.

Mijn originele opzet was om leerlingen in het voorgezet onderwijs te interviewen die momenteel aangepast onderwijs krijgen. Ik ben er echter achter gekomen dat hb onderwijs op de middelbare school nog niet echt van de grond is gekomen. In het primair onderwijs is men al meer bezig om structurele voorzieningen aan te bieden. Ik vermoed echter dat kinderen van zo’n jonge leeftijd niet voldoende in staat zijn om te reflecteren op hun eigen onderwijs ervaringen. Daarom zal ik die leerlingen niet kunnen gebruiken voor mijn onderzoek.

Even was ik bang dat mijn onderzoek al gesneuveld was voor het echt begon. Maar gelukkig kwam is een andere weg om tot de zelfde informatie te komen: leerlingen interviewen die nu op de middelbare school zitten en op de basisschool aanpassingen in hun onderwijs hebben gekregen. Zij zijn in staat te reflecteren op hun eigen ervaringen en kunnen daarbij aangeven hoe zij hun huidige onderwijs, zonder aanpassingen, ervaren. Zo krijg ik niet alleen inzichten over de ervaringen van de leerlingen tijdens hun basisschool periode, maar kan ik mogelijk ook manieren vinden om de kennis die men in het basisonderwijs heeft opgedaan in te zetten voor het middelbare onderwijs.

Nu ben ik dus op zoek naar twee groepen hb leerlingen die momenteel op de middelbare school zitten:

  • zij die op basisschool onderwijs hebben genoten dat was aangepast aan hun hoogbegaafdheid, en
  • leerlingen die zulke aanpassingen nooit gehad hebben

Van deze aanpassingen zijn vele mogelijke varianten, deze zijn alle welkom om mee te doen aan dit onderzoek. Dus kent u leerlingen die in één van deze categorieën vallen en die mee willen doen aan dit onderzoek, neem dan contact met mij op via rstikkelman@gmail.com.

Met vriendelijke groet, Rosa Stikkelman

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe berichten op de weblog van hb020, klik dan rechtsonder op “follow” en vul uw emailadres in.

En volg ons op twitter: @hb020

More News