Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Geslaagde informatiebijeenkomst AMOS

Op woensdag 20 juni hield AMOS een informatieavond voor ouders die interesse hebben in het voltijds onderwijs voor hoogbegaafde kinderen dat vanaf augustus 2012 zal starten onder de naam AMOS unIQ. Ongeveer 100 mensen waren bij de bijeenkomst in de school De Vlinderboom aanwezig. AMOS wil op deze locatie in Amsterdam Oud-West en op De Poseidon op IJburg een begin maken met AMOS unIQ.

De avond werd geopend door Han Elbers, bestuursvoorzitter van AMOS. Hij vertelde dat het een moeilijke beslissing was om niet met de Leonardostichting door te gaan, maar dat tegelijkertijd het hele team van betrokkenen binnen AMOS zeer enthousiast en gedreven was om het onderwijs voor hoogbegaafden op te zetten. Verder gaf Elbers aan dat AMOS nog steeds in gesprek is met de gemeente Amsterdam over subsidies, en beurzen voor leerlingen. Omdat deze gesprekken nog niet zijn afgerond, is er op financieel vlak helaas nog niets geregeld voordat AMOS unIQ in augustus start. Dat betekent dat de ouderbijdrage met € 1960 per kind per jaar vooralsnog behoorlijk fors zal zijn. Het aantal aanmeldingen stond inmiddels op 25 kinderen. De deadline om kinderen aan te melden is vrijdag 22 juni, maar ouders kunnen ook daarna nog steeds proberen hun kind aan te melden. De deadline is met name ingesteld vanwege het intakeproces dat daarna met alle aangemelde kinderen moet worden uitgevoerd.

Daarna nam Tijl Koenderink het woord. Zijn organisatie, Novilo, gaat AMOS unIQ de eerste vier jaar begeleiden bij het opzetten van het onderwijs. In een levendige presentatie ging Tijl in op vragen als “Moeten hoogbegaafden apart?”, “Wat gaan AMOS en Novilo doen?”, “Hoe weet ik dat dit goed is voor mijn kind?” en “Hoe ziet het er in de praktijk uit? Wat kan ik verwachten?” De visie van AMOS en Novilo werd duidelijk uit de doeken gedaan. Een aantal interessante punten die het vermelden waard zijn:

  • Een van de belangrijskte doelen van het onderwijs voor hoogbegaafden is dat deze kinderen (weer) lekker in hun vel moeten zitten. Dat is de basis om ze ook productief te krijgen. Het aanbieden van (uitdagende) vakken als Chinees, science, etc. is dan ook geen doel, maar een middel.
  • In het eerste kwartaal dat AMOS unIQ zal draaien, ligt de focus op sociaal-emotionele aspecten, het opbouwen van de groep, zelfreflectie bij de kinderen. Zo kan er een veilige basis gelegd worden van waaruit de kinderen vervolgens meer succesvol aan het leren gaan.
  • Novilo zal ook de ouders een training geven: hoe zit het onderwijsconcept in elkaar, maar ook hoe om te gaan met een hoogbegaafd kind.
  • De groepsgrootte zal afhangen van het aantal aanmeldingen, maar er zullen maximaal 20 kinderen per groep zijn. Er zullen gemengde groepen zijn, maar de leeftijdsverschillen binnen één groep zullen niet meer dan 2 jaar zijn. Dat de kinderen in hun eigen, aparte groep met hoogbegaafden zullen zitten, zorgt ervoor dat ze zich prettig en veilig voelen. Daardoor zullen ze zich uiteindelijk ook buiten die groep meer op hun gemak voelen en hun sociale vaardigheden beter kunnen ontwikkelen.
  • AMOS is de zoveelste school die door Novilo begeleid wordt. Op de website van Novilo staat een overzicht van scholen waarmee Novilo samenwerkt.

Na de presentatie van Koenderink lieten de aanwezigen zich in aparte ruimtes voorlichten door de vertegenwoordigers van De Vlinderboom en De Poseidon die betrokken zijn bij AMOS unIQ. Daarbij ontstonden er ook vele informele gesprekken tussen de aanwezigen. In gesprekken met andere ouders, merkten wij van hb020 dat veel ouders toch nog veel aarzeling hebben, ondanks het duidelijke verhaal van AMOS unIQ en Novilo. Wat veel genoemd werd, is dat er niets concreets bekeken kan worden; alles bestaat tot nu toe alleen nog op papier. Vandaar dat hb020 aan AMOS suggereerde om op korte termijn een proefdag te organiseren. Onze ervaring is dat een hoogbegaafd kind dat een dagje kan uitproberen hoe het voltijds onderwijs voor hen eruit ziet, zeer enthousiast wordt. Zo’n proefdag maakt alles concreet. Kids maken spontaan vriendjes. Dan smelt aarzeling ouders ivm andere argumenten héél snel weg. AMOS vond het een goed idee. Een van de aanwezige directeurs zou er direct werk van gaan maken.

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe berichten op de weblog van hb020, klik dan rechtsonder op “follow” en vul uw emailadres in.

En volg ons op twitter: @hb020

More News