Wired To Create

Connect – Empower – Inspire

Menu

Definitieve versie van nieuw initiatiefvoorstel ingediend

Op vrijdag 3 februari heeft gemeenteraadslid Werner Toonk de definitieve versie van het initiatiefvoorstel “Bijzonder talent verdient bijzondere aandacht” ingediend. Wij zijn erg blij met wat er uiteindelijk in is komen te staan. Het is een goed onderbouwd stuk geworden. In een van de bijlagen zijn ook fragmenten van ingezonden brieven/emails van ouders opgenomen. We zijn erg blij met hoeveel energie Toonk erin heeft gestopt om tot dit initiatiefvoorstel te komen. Hij heeft daarbij ook goed geluisterd naar wat wij belangrijk vinden. Een aantal van onze tekstvoorstellen zijn zodoende ook in het initiatiefvoorstel terecht gekomen.

Dit zijn de besluiten waar het initiatiefvoorstel mee eindigt:

Besluit:

Het college op te dragen om:

1. In samenwerking met actieve ouders op korte termijn een informatieavond te organiseren voor o.a. ouders, leerkrachten, schoolbesturen, politici en ambtenaren met als doel om alle belanghebbenden te informeren en met elkaar in contact te brengen om daarmee de basis te leggen voor vervolgstappen en daarbij actief bij te dragen aan de aanwezigheid van de scholen en schoolbesturen. Vanzelfsprekend hoeft daarmee niet gewacht te worden op formele besluitvorming over dit voorstel.

2. De gemeenteraad voorafgaande aan de presentatie van de Begroting 2013 via een notitie te informeren over de huidige activiteiten op het terrein van onderwijs voor meer- en hoogbegaafden in Amsterdam en de rol die de gemeente daarbij speelt en de raad een voordracht voor te leggen om het gewenste beleid voor de komende jaren vast te leggen en daarbij in ieder geval te betrekken actieve ouders, OCO, scholen, stichting Mensa, Leonardo Stichting en de initiatiefnemers van de Digitale Topschool en Day a Week School.

3. In deze notitie expliciet:

a. de ambitie vast te leggen dat ook meer- en hoogbegaafde kinderen in Amsterdam zoveel mogelijk passend onderwijs krijgen.

b. in te gaan op de financiering en daarbij aan te geven op welke wijze de gemeente eventuele rijksmiddelen en beleidsintenties gaat vertalen en verrijken naar een Amsterdamse visie en concrete activiteiten, zoals plusklassen, programma’s als Day a Week School, Digitale Topschool, voltijds onderwijs en extra scholing van docenten.

c. aandacht te schenken aan de wijze waarop vanuit de gemeente via o.a. de website en telefonisch nu en in de toekomst gecommuniceerd zal worden over het aanbod voor meer- en hoogbegaafd onderwijs in Amsterdam.

4. Zich zodanig in te zetten dat er uiterlijk met ingang van schooljaar 2013/2014 in Amsterdam op tenminste een locatie voltijds passend basisonderwijs wordt aangeboden voor hoogbegaafde leerlingen op zorgniveau 5 voor de groepen 3 t/m 8 en waar nodig en mogelijk daartoe een alliantie aan te gaan met een of meerdere schoolbesturen en / of het ministerie van OCW.

5. Zo spoedig mogelijk een onderzoek uit te (laten) voeren onder Amsterdamse ouders, waar mogelijk gecombineerd met reeds lopende onderzoeken, om te bezien hoe groot de vraag is naar voltijds basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen en – gebaseerd op de uitkomst – zich dusdanig in te zetten dat er over de stad verspreid meerdere locaties gerealiseerd worden, waarbij het aanbod aansluit op de vraag en er noch onnodige wachtlijsten gaan ontstaan, noch leerlingen en ouders met te grote reistijden en -kosten te maken krijgen.

6. In de voordracht o.a. een voorstel te doen voor het al dan niet bekostigen van het vervoer van hoogbegaafde leerlingen naar voltijdsonderwijs.

7. De gemeenteraad over bovenstaande de komende periode minimaal ieder half jaar te informeren over de voortgang.

Hier nog de overige bijlagen die bij het voorstel zijn toegevoegd:

bijlage1: Eerdere versie van het initiatiefvoorstel (11.06.07)

bijlage2: Reactie van het college van B&W op het eerdere initiatiefvoorstel (11.09.15)

bijlage3: Verslag van commissie JIF op eerdere initiatiefvoorstel (11.10.05)

bijlage4: Actieplan Primair Onderwijs basis voor Presteren (11.05.23)

More News